Ιστορία

Ήταν το 1981 όταν η τότε νεολαία του όμορφου νησιού μας, δήλωσε το παρόν.

Το παρόν για μια κοινωνία με οράματα. Μια κοινωνία δραστήρια και δυναμική. Μια κοινωνία όπως ονειρεύεται και θέλει κάθε νέος και νέα. Ο κάθε προβληματισμένος νέος-α. Εκείνος που σκέφτεται ώριμα, υπεύθυνα και δημοκρατικά. Αυτός που θέλει και φιλοδοξεί να δει τον τόπο του να πηγαίνει μπροστά. Η νεολαία αυτού του ξεχασμένου νησιού, την Ικαρία. Την Ικαρία η οποία ίσως να ήταν σήμερα ακόμα πιο πίσω αν τον χειμώνα του 1981 δεν είχαν δραστηριοποιηθεί οι νέοι δημότες Αγ. Κηρύκου δημιουργώντας τον πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Αγίου Κηρύκου που παράλληλα με τον ήδη εν ενεργεία Σύλλογο Νεολαίας Ικαρίας (Αθήνα 1975) έκαναν σημαντική δουλειά όσον αφορά τον πολιτισμό του νησιού και την δραστηριοποίηση των νέων μέσα και έξω από αυτόν.

Ο Σ.Ν.Α.Κ. ξεκίνησε ως τοπικός σύλλογος του νησιού με κύρια δράση στην περιφέρεια του δήμου Αγίου Κηρύκου, καταφέρνοντας να χτίσει έναν μικρό πολιτισμό και αντιπροσωπεύοντας τις ιδέες και τα πιστεύω κάθε νέου.

Προσπαθώντας να υλοποιήσει τις ανάγκες και τα θέλω του με κάθε δυνατή προσπάθεια, βάζοντας κάθε φορά ένα σημαντικό λιθαράκι. Όπως το γήπεδο του μπάσκετ – βόλεϊ όπου χάρη σε αυτό η ομάδα μπάσκετ του νησιού μας απέκτησε έδρα στο τοπικό πρωτάθλημα του νομού μας. Όπως η παιδική χαρά στο λιμάνι. Όπως η κινηματογραφική λέσχη στο πνευματικό κέντρο. Ακόμα, προσφέροντας ενδιαφέρουσες ασχολίες στους νέους με το μουσικό – χορευτικό τμήμα του.

Προσφέροντας διασκέδαση με τους χορούς, τις συναυλίες και βέβαια δουλεύοντας πάνω στον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του νησιού. Δημιουργώντας νέα στοιχεία και ασχολίες που έλειπαν από την μέχρι τότε ζωή των νέων. Όμως κυρίως δούλεψε σαν μοχλός για την δυνατή ένωση των νέων μεταξύ τους δημιουργώντας μια νεολαία ικανή για όλα. Μια νεολαία δραστήρια προς τα κοινά του τόπου της. Μια νεολαία μέσα σε όλα.

Παράλληλα όμως με τα χρόνια, μην έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για να διατηρηθεί και να μείνει στην τόπο της, άρχισε να ξενιτεύεται με αποτέλεσμα την διάλυση του συλλόγου το 1996.

Όλα αυτά τα χρόνια απουσίας του συλλόγου, τα προβλήματα ήταν και είναι εμφανή.

 • Πολιτιστική αδράνεια
 • Νεολαία δίχως βούληση και δυναμισμό
 • Ναρκωτικά
 • Παραμέληση των Νέων
 • Νεολαία βουβή και ανήμπορη να πει και να πάρει αυτά που θέλει, νοιώθει και έχει ανάγκη.

Έτσι το 2000 επειδή πιστεύαμε ότι τα προβλήματα και τις ανάγκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως νέοι, κανένας δεν είναι ικανός αλλά και πρόθυμος να τις αναπληρώσει και να τις αντιμετωπίσει, αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να ορίσουμε οι ίδιοι τις ζωές μας πάνω σε αυτό το νησί και συμβάλλοντας όλοι επανενεργοποιήσαμε το Σ.Ν.Α.Κ. υποσχόμενοι κάθε δυνατή προσπάθεια για μια νεολαία ικανή, υπεύθυνη, ώριμη, δημιουργική. Σε μια κοινωνία η οποία να μπορεί να δημιουργήσει πόρους ζωής για τους νέους-ες.

Η επανίδρυση του Σ.Ν.Α.Κ. πραγματοποιήθηκε στις 10-3-2000 στον Άγιο Κήρυκο μετά από γενική συνέλευση κατά την οποία ψηφίστηκε νέο Δ.Σ., ενεγράφησαν νέα μέλη, συζητήθηκαν οι λόγοι επανίδρυσης καθώς και οι τωρινοί σκοποί του συλλόγου. Το συγκεκριμένο Δ.Σ. αποτελούνταν από τους:

 • Χαράλαμπος Τέσκος (πρόεδρος)
 • Νικόλαος Μαρκάκης (αντιπρόεδρος)
 • Στεφανία Μελεσανάκη – Ευδοκία Μπιτσάκη (γραμματείς)
 • Λούης Κυπραίος (ταμείας)
 • Σιδερής Πασβάνης (μέλος)
 • Δημήτρης Πετρής (μέλος)
 • Αντώνης Μοραϊτης (μέλος)

Έτσι το Καλοκαίρι του 2000 διοργάνωσε μια σειρά από εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου. Οι κυριότερες από αυτές ήταν ένα τριήμερο εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Ικαρίας στις 17 του Ιούλη που περιλάμβανε μια λαογραφική έκθεση, αργότερα η διοργάνωση αγώνων Beach Volley και μίνι ποδοσφαίρου και το καλοκαίρι έκλεισε με μια συναυλία του συγκροτήματος «Όναρ».

Το 2001 άρχισε με την δημιουργία ενός χώρου που λειτουργεί ως στέκι της νεολαίας. Εκεί μπορεί η νεολαία της περιοχής μας να συναντιέται και να αναπτύσσει διάφορες δραστηριότητες όπως η μουσική, ο χορός, η ενημέρωση γύρω από τους υπολογιστές και τη νέα τεχνολογία ή απλά να παίζει διάφορα παιχνίδια. Όμως λίγο αργότερα η λειτουργία του σταμάτησε λόγω μετακόμισης του συλλόγου σε νέα αίθουσα που ελπίζουμε να είναι έτοιμη σύντομα. Επίσης τον Φλεβάρη έγινε μια χοροεσπερίδα με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων που χρειάζονται για την λειτουργία του Συλλόγου.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί το ότι ο Σύλλογος συμμετέχει ενεργά στην επίλύση τον διάφορων προβλημάτων του νησιού μας μαζί με όλο τον Ικαριώτικο πληθυσμό. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι η συμμετοχή μας στα συλλαλητήρια και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα προβλήματα με την ακτοπλοΐα και την υγεία στο νησί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *